Inici Agenda Fira de les Bruixes

fira-bruixes-sant-feliu-sasserra-2020

Fira de les Bruixes

Sant Feliu Sasserra - (Barcelona)

Data d'inici: 31/10/2020

Data de fi: 01/11/2020

Hora:

Web

Categories:

La bruixeria és un dels fenòmens de tipus paranormal que ha viscut la humanitat al llarg de la seva història, amb una barreja d’elements espirituals, socials, econòmics… Manifesta la necessitat que té l’home d’enllaçar la realitat amb el món espiritual, amb éssers d’un altre món.
Entre els segles XIII i XIV, els tribunals eclesiàstics i civils van adoptar un nou sistema inquisitiu que permetia la tortura a les persones acusades d’algun delicte. La bruixeria existia ja com a delicte espiritual, però tan sols es castigava amb precs i penitències. A partir del segle XIV això canvià: els governs van definir la bruixeria com a delicte civil, fet que va significar que en molts països els tribunals civils adquirissin la jurisdicció sobre els processos de bruixeria. En fem esment perquè tant l’admissió de la tortura com la jurisdicció civil sobre el delicte de bruixeria van determinar, més endavant, que la cacera fos més intensa i cruenta.
A partir del segle XIV bruixes i bruixots foren perseguits a tot Europa per tribunals civils i religiosos. El segle XV  és un període de crisi a Europa, una crisi demogràfica causada per la Pesta Negra que va fer estralls en la població . Això va afectar l’agricultura, el comerç i la indústria donant lloc a un cicle d’estancament econòmic. Moltes dones es van quedar sense un home que les sustentés i es van haver de buscar la vida en un moment de crisi econòmica. La majoria van trobar un espai per sobreviure en el camp de la salut, fent de remeieres, llevadores i endevinadores.
Cal no oblidar que també va permetre que el Malleus maleficarum (Martell de bruixes), un tractat contra la bruixeria fortament misogin, tingués una gran difusió entre les classes cultes.