Inici Poblacio Olot

Olot

Comarca: Garrotxa
Província: Girona
Latitud: 42.183641
Longitud: 2.488299
Extensió: 29,1 km2
Altitud: 443,4 m

Olot és la capital de la comarca de la Garrotxa, situada al nord-est de Catalunya. I és coneguda per l’interès natural que  té el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que envolta aquesta ciutat. Limita amb les comarques de l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès, la Selva, Osona i el Ripollès.

La xarxa  urbanística que trobem al centre de la ciutat d’Olot prové del s. XVI. El 1427 i 1428, la ciutat va patir dos terratrèmols que van destrossar totes les estructures medievals, la qual cosa  va obligar a moure la ubicació del nucli de la ciutat: fou així com es va construir la nova vila d’Olot. A finals del s. XVIII, Olot va superar en demografia la ciutat de Girona per la renovació de la indústria tèxtil, que la va convertir en un gran centre de fabricació d’indianes, unes teles de cotó estampades, entre el 1777 i el 1823.

L’evolució historicosocial s’explica al Museu Comarcal de la Garrotxa, on trobareu, també, obres de l’Escola Paisatgística de Catalunya. Durant el període de la Renaixença, va sorgir un grup de pintors que sortien a pintar a l’aire lliure. Aquest grup, liderat per Joaquim Vayreda, va situar la comarca en el mapa d’Europa. Més tard, amb la fundació de l’Escola d’Art d’Olot el 1783, es va consolidar la tradició de la pintura i el dibuix a Olot.

Un altre punt d’interès de la ciutat és el Museu dels Sants. El 1880, l’economia de la ciutat se sustentava en la creació d’imatges religioses a través dels tallers de sants. El Arte Cristiano és un dels pocs tallers que encara estan actius: ubicat al pis de baix de l’actual Museu dels Sants, es pot visitar i veure com hi treballa la gent.

Olot, però, és la capital d’una gran comarca, que compta amb més de 40 volcans, alguns dels quals estan extingits del tot i d’altres, només adormits. Al centre d’Olot s’hi pot trobar un dels pocs volcans urbans d’Europa: el volcà del Montsacopa, un volcà al qual es pot accedir a peu des del centre de la ciutat. Des de dalt, vorejant tot el con del volcà, es veuen unes vistes panoràmiques de la ciutat  espectaculars, i també es pot passejar pel centre del cràter. A més, a dalt el volcà hi ha un antic fortí reconvertit ara en restaurant.

Hi ha altres zones naturals que formen part del nucli urbà com el Parc Nou, els aiguamolls de la Moixina, les fonts de Sant Roc i el parc de les Mores, des d’on es pot observar el pas del riu Fluvià per la ciutat. I a només 10 minuts de la ciutat, trobem la famosa fageda d’en Jordà.

La tradició de fires i esdeveniments populars fan d’Olot un bon centre d’atracció tant per a la gent de la mateixa ciutat com per al turisme. Hi ha un munt de fires al llarg de l’any: la Fira de l’Embotit, el festival MOT, el festival Sismògraf, la Fira de l’1 de Maig, el Cornamusam, activitats d’estiu de la Cua del Drac, les Festes del Tura, la Fira de Sant Lluc, la Fira Orígens, el festival Lluèrnia, el festival Veus i la Fira del Pessebre.

Podeu trobar tota la informació d’aquestes fires a www.descobreixolot.cat

Per conèixer la població es recomana visitar diferents espais d’Olot, tant naturals com arquitectònics, així com diferents equipaments culturals com ara els museus d’Olot o la Casa Museu Trincheria, i espais emblemàtics com l’Hospici d’Olot i el claustre del Carme. Passejant pel centre podeu trobar façanes neoclàssiques i modernistes com la Casa Solà Morales, la Casa Gaietà Vila i la de Can Pujador, entre d’altres.

Trobareu aquesta informació i molta més a l’Oficina de Turisme d’Olot.

Agenda a Olot i rodalies

ON DORMIR

MAS L'ERA

Turisme Rural

Montagut i Oix

VALLMAJOR

Turisme Rural

Montagut i Oix

CAN SOLANAS

Turisme Rural

Serinyà

CÀMPING LES PRESES NATURA

Càmping

les Preses