Inici Poblacio Peralada

Peralada

Comarca: Alt Empordà
Província: Girona
Latitud: 42.309080
Longitud: 3.009527
Extensió: 44 Km2
Altitud: 38 m

Situada al capdamunt d’un turó entre la Plana de l’Empordà i la del Rosselló, ha estat des de temps històrics un lloc de pas rellevant a la zona del nord-est de l’Empordà. Situada a 130 quilòmetres de Barcelona, a només 25 quilòmetres de França i a uns minuts de les principals vies de comunicació com són l’estació de TAV (Figueres-Vilafant) o l’Aeroport de Girona-Costa Brava.

Peralada és una vila mil·lenària ocupada des dels ibers, passant per grecs, fenicis i etruscs. El seu fill més destacat és Ramon Muntaner, Cronista i soldat de la Corna d’Aragó, que fent servir un estil planer utilitzava la coneguda frase: “Què us diré?”. Nasqué l’any 1265, en època Medieval, la que més destaca. Un temps abans s’havia construït el Castro Tolon (s. IX), la primera fortalesa situada a la part alta de la vila, al costa de l’església de Sant Martí, construïda durant el període carolingi. Peralada és una vila comtal lligada al llinatge de Rocabertí, vescomtes de Peralada.

A causa de l’incendi de 1285 amb la croada del rei francès Felip l’Ardit, el Castro Tolon va desaparèixer. Els vescomtes de Peralada, pertanyents al llinatge dels Rocabertí, van decidir construir-ne una altra fora muralla. Destaquen les dues torres del segle XIV que flanquegen l’entrada i la façana renaixentista del segle XVI que posa de manifest el poder dels Rocabertí. Malgrat que la construcció és antiga, ha patit diverses modificacions, principalment al segle XIX, amb la reforma del castell i la creació dels jardins d’estil anglès. Tanmateix, no solament van reformar el castell, sinó que també van crear una escola d’arts i oficis, de la que en destaquem l’escola de música de la qual va néixer la Cobla de Peralada, que va tenir un paper destacat en l’impuls de la Sardana: encara avui dia se celebra l’Aplec de la Sardana. Actualment, amb el conjunt de castell i el seu parc, al Convent del Carme (s.XIV) s’hi troba la col·lecció de la família Mateu, propietària des de 1923 el Museu del Castell, on podreu veure l’església del Carme, la sala del vidre i la ceràmica, la biblioteca i el museu del vi.

Així doncs, us convidem a descobrir el cor de l’Empordà, que des del Centre de Turisme Cultural de Sant Domènec se us oferiran les millors opcions per descobrir nombrosos punts d’interès: des de la Ruta Històrica, que engloba tots els elements patrimonials; el Convent del Carme amb el Museu del Castell; la Muralla medieval; el Claustre Romànic de Sant Domènec i Museu de la Vila; finalment, l’Església romànica mil·lenària de Santa Eulàlia a Vilanova de la Muga. A més, la vila és un punt on comencen i hi passen diferents rutes de senderisme i cicloturisme. Tampoc cal oblidar l’enoturisme: podreu fer un tast del vi Perelada o fer una visita a alguna de les seves vinyes en aquest punt clau de la Denominació d’Origen Empordà. A més de formar part de la Ruta del Vi, la vila és un punt de pas d’itineraris de senderisme com el mateix Camí de Sant Jaume i de cicloturisme com Pirinexus.

Al llarg de l'any s'organitzen diversos esdeveniments gastronòmics i culturals en un entorn impressionant. D’entre tots ells, en destaquen musicalment el Festival Castell de Peralada i el Cicle de Concerts al Claustre Sant Domènec; el Pessebre Vivent; la Fira del Clown i la Fira Medieval de Na Mercadera; finalment, a nivell gastronòmic, la Mostra Gastronòmica Empordanesa de les Mestresses de Peralada i la Pamtomatada.

Agenda a Peralada i rodalies

ON DORMIR

CAN FORÈS

Turisme Rural

Torroella de Fluvià

CAN SOLANAS

Turisme Rural

Serinyà