Inici Poblacio Vilaller

Vilaller

Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
Latitud: 42.476747
Longitud: 0.728402
Altitud: 981 m

 

VILALLER (Villa-llar primera llar de les Altes Valls, municipi situat al peu de la Ctra. N-230 en plena vall de Barravés, limita amb la Val d’Aran i l’Aragó a través del riu Noguera Ribagorça, disposa dels nuclis de Cierco, Artiga i Senet.

 

Destaca el campanar octogonal d’estil barroc de l’església de Sant Climent de la darreria del s.XVIII. D’altres elements interessants son el pont romànic sobre el riu Noguera Ribagorçana, la muralla amb arcades del s.XI i restes de l’antiga presó. La part alta del poble conserva el seu particular toc d’antigor, en ella si troba la casa natal de Mossèn Anton Navarro, que va néixer a Vilaller el 12 de setembre de 1867 i fou premiat nombroses vegades en certàmens literaris dels Jocs Florals.

 

També compte en el seu entorn monuments megalítics i necròpolis antropomorfes medievals i antigues mines de plom al nucli de Cierco.

 

 

 A Vilaller també hi ha varies ermites com la de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós i Sant Mamés, i com a curiositat, cal dir que el cementiri municipal, obra de nova construcció, és l’únic cementiri cobert de tota Espanya 

 

Envoltat, alhora, d’un espectacular paisatge on es poden dur a terme excursions, senderisme i cicloturisme en un amplia ventall de rutes adaptades a tots els nivells de dificultat. Algunes rutes inclouen camins històrics i formen part d’un tram del Camí de Sant Jaume (via Aran-Pirineus). Veniu a descobrir aquests paratges i gaudiu de la natura en estat pur.

 

La Fira de Tots Sants que se celebra sempre el 2 de novembre, i és la més antiga de la comarca, tracta de l’agricultura i la ramaderia. El ball típic és el “tatero” que es balla per la festa major del 15 d’agost amb tres “majordoms” solters i tres noies.

 

El nucli de Senet situat a 1.309 m d’altitud i al marge dret de la Noguera Ribagorçana compta amb l’església preromànica de Santa Cecília, construïda al s.XI-XII i el centre d’informació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.